Author: ayba

Anda Pasti Terkejut Bila Dapat Tahu ‘Produk’ Ni Pun Boleh Jual Di Ebay

Ramai ingin mencari pendapatan tambahan untuk menampung keperluan hidup yang mencabar. Ditambah dengan ekonomi yang tidak menentu dan harga barang yang di luar kawalan.

Mereka percaya, hanya dengan perniagaan pendapatan boleh bertambah. Namun tidak tahu bisnes apa yang boleh dibuat tanpa perlu meninggalkan pekerjaan sedia ada.

Saya sarankan untuk ceburi bisnes online…khususnya bisnes ebay!

Bila bercakap soal bisnes online, ada 2 perkara yang sering menjadi persoalan.

1 – Bagaimana nak tarik pelanggan (trafik)?

2 – Mahu jual apa?

Sebenarnya melalui ebay, 2 persoalan ini tidak menjadi soal sangat.

Trafik di ebay memang tinggi. Orang datang ke ebay memang untuk membeli. Kita tidak bercakap soal trafik seratus atau seribu orang, tetapi beratus ribu orang!

Kita hanya perlu menarik perhatian mereka sahaja. Kita tidak perlu buat FB Ads atau iklan di google atau di mana sahaja untuk iklankan bisnes di ebay.

Selama ebay wujud, bermacam benda dijual di ebay (tentunya ada syarat yang mesti diikuti) yang kadang-kadang tidak terfikir oleh otak kita.

Di sini, dikongsikan beberapa barang yang boleh dijual. Kadang-kadang modal untuk barang ini teramat murah. Dan barangnya memang di luar jangkaan!

DAUN KETAPANG

Ini penjual ebay dari Malaysia. Dia menjual daun ketapang (catappa leave/indian leave). Modalnya hanya RM8 untuk urusan pos. jualannya pula USD5.75 seunit.

Mari kita buat kira-kira sikit (kiraan berdasarkan tukaran matawang ketika itu)

Modal pos : RM8 ( $1.8)

Sale seunit : RM25.60 ( $5.75)

Ebay fees : $0.58

Paypal fees : $0.47

Untung bersih seunit : $5.75 – $1.8 – $0.58 – $0.47 = $2.90 (RM12.92)

Dengan menggunakan tukaran matawang pada $1 = RM4.4541 (tukaran ketika itu). Seller ebay ni dalam diam-diam telah berjaya menjual sebanyak 76 unit.

Keuntungan hasil dari jualan ini adalah RM12.92 X 76 unit = RM981.92! Modalnya Cuma RM8.

Di mana boleh dapatkan daun pokok ni dan apa orang putih mahu buat dengan daun ini?

Pokok ketapang banyak di Asia Tenggara. Banyak tumbuh di tepi pantai dan ditanam di tepi lebuhraya. Hidup subur di tanah berpasir.

Di Malaysia ni…pokok ini tidak dipandang langsung! Hanya dianggap tanaman landskap atau untuk teduhan sahaja.

Orang barat menggunakan daun ini untuk diletakkan dalam tangki (aquarium) ikan hiasan. Daun ketapang berfungsi mengawal PH air dan menyerap bahan kimia yang ada dalam air aquarium.

Mereka juga menggunaan daun ini untuk menggalakkan pembiakan udang.

Pokok ini tidak boleh hidup di kawasan negara bermusim, jadi daun pokok ketapang mendapat permintaan tinggi di negara barat dan kita boleh mendapatkan daun ini percuma sahaja!

TONGKAT ALI

Serbuk Tongkat Ali boleh didapati dari pembekal-pembekal tempatan.

1 oz = 28.35 g

Jika anda lihat di bawah adalah penjual online. Dia menjual serbuk tongkat ali dengan berat 200 gram berharga RM25 sahaja.

Dengan modal RM3.54/oz, penjual ebay ini berjaya menjual dengan harga $9.95/oz sebanyak 504 unit!

Mari kita buat kira-kira sedikit (kiraan berdasarkan tukaran matawang ketika itu)

Modal 1 oz serbuk tongkat Ali : $0.8

Modal pos : $1.8

Jualan 1 oz : $9.95

Customer bayar pos : $2.55

Yuran ebay : $1.25

Yuran paypal : $0.66

Keuntungan bersih seunit : $9.95+$2.55-$0.80-$1.80-$1.25-$0.66 =$7.99 @RM35.54

Seller ebay ini Berjaya menjual sebanyak 504 unit bersamaan dengan RM35.54 X 504 = RM17,912.16!

Hanya dengan menjual serbuk Tongkat Ali, sudah mampu raih pendapatan sebanyak RM17,912.16 cara sampingan sahaja!

Sebenarnya banyak sumber alam di Malaysia ini yang punya permintaan tinggi di luar negara. Kalau tidak…tidaklah mereka datang menjajah kita dahulu. Semuanya kerana hasil bumi di sebelah sini.

Anda boleh menjadikan idea ini sebagai bisnes yang mudah dibuat…hanya di ebay.

Selamat mencuba!

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ  EBAY INTELLIGENCE <<

= = =

#kredit: artikel ini daripada Tuan Zul Ariffin

Jika anda berminat untuk belajar menjual di ebay. Tuan Zul ada sediakan panduan lengkap untuk newbie, bagaimana mahu mulakan bisnes di ebay hanya dengan menggunakan kaedah dropship sahaja.

Xxx gambar muka depan ebay

Xxx gambar kandungan ebay

ADA 3 PAKEJ YANG BOLEH ANDA PILIH

1# Pakej berharga RM97

– Ebook Panduan Ebay Intelligence sahaja.

2# Pakej berharga RM197 (recommended!)

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

3# Pakej berharga RM497

– Bengkel ebay Intelligence.

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ  EBAY INTELLIGENCE <<

p.s/ Jika anda rasa ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan USD yang bakal diperolehi dari ilmu ebay yang anda dapat daripada ebook ini. Bayangkan juga jumlah RM selepas ditukar dari USD. Income anda mungkin berganda daripada nilai pelaburan ini.

 

Rahsia Bagaimana Penjual Ini Hasilkan RM21,584.15 Sebulan Di Ebay Terbongkar!

Ebayer ini…akaunnya masih baru.

Daftar ebay baru sebulan tetapi dengan strategi X, dia berjaya menghasilkan USD4830.50 sebulan atau bersamaan RM21,584.15!

Rahsianya ialah…Multiple Akaun + Produk Hot!

Ini sesuai dengan pepatah, “don’t put the eggs in one basket”.

Polisi ebay adalah tidak membenarkan penjual baru menjual dalam kuantiti/jumlah banyak dalam akaun yang baru untuk mengelakkan isu scammer.

Jadi untuk menghasilkan jualan 4 angka USD, anda perlukan multiple akaun untuk menghasilkan jualan yang banyak. Ia juga bagus untuk akaun paypal anda supaya ‘tidak terkejut’ dengn transaksi jumlah duit masuk yang banyak.

Mari kita tengok dan analisis akaun ini. Kesemua akaun ini dimiliki oleh orang yang sama.

cara buat duit di ebay

cara buat duit di ebay

Ini akaun baru yang didaftar selang tidak lama antara satu sama lain, antara Ogos hingga Okt 2016.

Inilah cara kita boleh menghasilkan pendapatan 5 angka walau polisi ebay tidak benarkan kita menjual dalam kuantiti yang banyak untuk akaun baru.

Histogram di bawah menunjukkan setiap lag mewakili 1 akaun. Keseluruhan jualan saller ini kalau kita ambil untung bersih 40% sahaja dari jualan dia;

40% x $4830.50 x RM4.47 = RM8636.94 (lebih kurang). Besarnya gaji part time dia!

Kesimpulan: tujuan artikel ini adalah untuk buka mata anda, bagaimana mahu survive di ebay. Orang lain boleh buat, maknanya anda juga boleh. Usah bagi banyak alasan. Jangan tunggu sampai dah terdesak perlukan duit baru mahu bertindak.

Sewaktu kita tidak perlukan duitlah, kita bina skill dan tambah pengetahuan bagaimana buat duit di ebay ini.

Kalau ada modal…jangan kedekut dan berkira untuk laburkan pada majlis ilmu dan bahan-bahan ilmiah. Semua pelaburan ilmu tidak akan merugikan. Malah ilmu ini yang akan membantu kehidupan kita.

# # #

Kredit: Perkongsian di atas adalah daripada Tuan Zul Ariffin

Jika anda berminat untuk belajar menjual di ebay. Tuan Zula da sediakan panduan lengkap untuk newbie, bagaimana mahu mulakan bisnes di ebay hanya dengan menggunakan kaedah dropship sahaja.

ADA 3 PAKEJ YANG BOLEH ANDA PILIH

1# Pakej berharga RM97

– Ebook Panduan Ebay Intelligence sahaja.

2# Pakej berharga RM197 (recommended!)

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

3# Pakej berharga RM497

– Bengkel ebay Intelligence.

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ EBAY INTELLIGENCE <<

p.s/ Jika anda rasa ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan USD yang bakal diperolehi dari ilmu ebay yang anda dapat daripada ebook ini. Bayangkan juga jumlah RM selepas ditukar dari USD. Income anda mungkin berganda daripada nilai pelaburan ini.

 

 

Mulakan Bisnes Di Ebay Yang Menguntungkan Dengan 4 Langkah Mudah

Banyak soalan yang ditanya, terutamanya dairi penjual baru di ebay yang mereka masih belum faham macam mana proses jualan boleh terjadi di ebay.

Antara soalan yang sering di tanya adalah;

# “Bagaimana nak mula menjual di ebay?”

# “Banyak mana modal untuk mula berniaga di ebay?”

# “Boleh berniaga ke di ebay kalau tak pandai bahasa orang putih?”

# dan sebenarnya banyak lagi soalan….

Artikel ini, InShaAllah dapat membantu peniaga ebay yang masih baru untuk faham dengan jelas…bagaimana nak bermula di ebay.

PERKARA ASAS SEBELUM MULA BERNIAGA DI EBAY

Ada 5 perkara asas yang perlu anda buat untuk memulakan bisnes di ebay;

1 # Komputer

Tidak kira computer riba/laptop atau computer meja. Ini mesti ada. Tidak kira mahal atau murah. Yang penting ada disk simpanan dan memori yang cukup.

Gunakan browser Firefox atau Chrome kerana lebih stabil dan boleh gunakan windows yang terkini. Windows sesuai kerana boleh buat banyak ‘multiple user windows’ untuk siapa yang ada banyak akaun ebay.

2 # Internet

Bisnes ebay adalah bisnes Internet, jadi kenalah ada talian Internet. Internet mesti broadband sendiri bukan talian Internet public. Talian Internet awam/wifi, boleh berisiko tinggi untuk akaun ebay anda bercampur dengan akaun ebay orang lain dengan IP address yang sama.

Jika menggunakan talian Internet awam atau wifi di rumah dan anda yakin anda seorang yang mengakses akaun ebay, tiada orang lain….ya boleh. Dipersilakan. Tetapi sebaiknya dielakkan, jangan ambil risiko.

Begitu juga berhati-hati bila ada orang lain menggunakan computer anda, dikhuatiri yang meminjam itu mendaftar akaun ebay menggunakan computer anda yang telah anda gunakan untuk mendafar akaun ebay.

3 # Kad Debit / Kad Kredit

Sebaik-baiknya elok gunakan kad yang mempunyai logo Visa. Elakkan kad yang menggunakan logo MasterCard. Sebelum ini banyak masalah timbul dari kad yang ada logo MasterCard.

Kad ini penting untuk mendaftar ‘bank digital’ paypal, juga untuk membayar ‘yuran jualan’ di ebay bila produk anda terjual.

Setiap satu kad adalah untuk satu akaun ebay sahaja. Untuk buka akaun baru kena guna kad baru.

#Pastikan kad ini boleh membuat belian dan jualan antarabangsa. Hubungi pihak bank dan tanya cara-cara untuk: activation of international online purchase

4 # No.Tel / simkad

Anda perlu daftar no.tel di ebay dan paypal. Kadang-kadang ebay dan paypal akan hantar kod atau membuat panggilan untuk pengesahan diri. Ini adalah cara ebay dan paypal untuk memastikan peniaga di ebay adalah ‘manusia’.

Setiap satu no.tel adalah untuk satu akaun ebay sahaja. Untuk buka akaun aru kena guna no.tel baru.

5 # Modal pusingan

Tiad kos yang dikeluarkan untuk pemasaran di ebay, ini kerana kita menggunakan trafik sedia ada di ebay. Untuk pengetahuan anda, trafik di ebay sangat tinggi.

Jika produk anda dilihat oleh 10 orang sahaja, kemungkinan produk itu akan terjual. Kerana orang yang berkunjung ke ebay memang dengan niat untuk membeli.

Anda memang perlukan sedikit modal untuk bermula di ebay. Bezanya ia tidak sebanyak seperti menjual offline. Bagi akaun ebay yang baru, yang belum ada sejarah pernah menjual barang lagi di ebay, maka ebay akan ‘tahan’ duit yang masuk ke dalam paypal.

Jadi kita perlu keluarkan duit sendiri dulu untuk membayar kepada pembekal dropship.

APA YANG PERLU DIBUAT SETELAH ADA 5 PERKARA ASAS INI?

1 # Buka akaun email

Anda perlukan email untul daftar di ebay, juga untuk daftar paypal. Setiap satu akaun ebay dan paypal perlukan satu email yang tidak oleh diguna lagi untuk akaun ebay dan paypal yang lain.

Disaran untuk guna ‘Gmail’. Selain gmail, oleh juga guna email yang lain. Jangan sesekali guna akaun email syarikat tempat bekerja atau tempat belajar. Gunakan email awam seperti Gmail, Yahoo atau Hotmail.

2 # Daftar akaun di ebay

gambar01 4 langkah bisnes di ebay

Sudah ada email dan sudah ada No.Tel, maka bolehlah daftar di ebay. Email dan No.Tel ini sudah tidak boleh digunakan untuk akaun ebay yang lain. Jika mahu daftar akaun ebay baru (gunakan windows user lain) create email baru dan No.Tel baru.

Daftar di ebay Malaysia, www.ebay.com.my.

Kalau mahu menjual di ebay USA atau negara lain, hanya buka ebay di negara terbabit dan LOG IN menggunakan username dan password yang kita daftar di ebay Malaysia.

Saya ada 2-3 akaun ebay, tapi saya daftar di ebay USA. Kerana bila daftar di ebay.com, ebay terus ‘luluskan’ akaun tanpa perlu pengesahan diri. Bila daftar di ebay Malaysia, selalunya ebay akan hantar kod atau dail kita untuk pengesahan diri.

Untuk yang baru bermula, cukup dengan 1 akaun dulu.

3 # Daftar akaun bank digital di paypal

gambar02 4 langkah bisnes di ebay

Anda wajib ada akaun ‘bank digital’ ini. Pembeli akan membayar produk yang mereka beli di ebay melalui paypal. Dari paypal ini, anda oleh withdraw duit ke dalam bank tempatan.

Cukup hanya memilih akaun basic dulu. Ia boleh diupgrade di masa hadapan. Akaun basic ini sudah cukup untuk memulakan bisnes ebay dari rumah sahaja.

4 # Link akaun ebay & paypal

Setelah mendaftar akaun ebay dan paypal, anda perlu link kedua-dua ebay dan paypal antara satu sama lain (sambungkan).

Paypal adalah penerima bayaran jualan di ebay.

5 # Verify akaun paypal dan update seller fees (create ebay seller account)

Akaun paypal ini perlu disahkan (verify). Ada 2 cara untuk sahkan akaun paypal ini:

1# Submit dokumen (kad kredit/debit) ke paypal. Paypal akan hantar kod pengesahan melalui akaun bank/kad

2# Paypal akan potong RM10 dari akaun bank masuk ke dalam akaun paypal anda.

Selepas selesai verify paypal, anda perlu create ebay seller di akaun ebay dengan cara update automatic ebay seller fees.

= = =

Anda perlu lakukan semua perkara paling asas di atas dahulu sebelum mulakan bisnes di ebay.

Selain itu, masih ada yang perlu anda belajar, terutamanya mengenai:

1# Bagaimana mencari pembekal produk.

2# Bagaimana buat kajian produk ada yang menjadi permintaan.

3# Bagaimana mahu membuat iklan yang betul di ebay supaya produk mudah dan cepat terjual.

4# Dan banyak lagi…

BILA WAKTU TERBAIK UNTUK MULAKAN BISNES DI EBAY?

Sekaranglah! Bila lagi? Bila anda mulakan sekarang, 5-10 tahun akan datang anda tidak akan menyesal sebab telah memulakan langkah membina bisnes di ebay pada waktu sekarang.

Tujuan artikel ini bukan untuk mengaburi mata anda dengan Duit! Duit! Duit! Cuma ingin berkongsi dan memberi kesedaran… pentingnya kita memiliki bisnes sendiri.

Dengan gaji yang statistik, kos hidup yang tinggi, hutang yang perlu dibayar…mustahil untuk kita selesaikan kecuali jika kita mempunyai sumber pendapatan ke#2

Di bawah adalah salah satu akaun ebay saya. Ia memberikan pendapatan setiap bulan kepada saya. Walau tidak banyak tapi cukup untuk tamping kehidupan sebagai seorang pelajar.

Dan akaun ini cukup untuk membuktikan bisnes di ebay adalah real dan proven case study. Bisnes di ebay bukan cerita dan angan-angan kosong!

4 langkah bisnes di ebay

JIKA ADA MODAL, DI MANA PATUT DILABURKAN?

Jawapannya….labur pada diri sendiri, dengan cara menambah ilmu. Dengan ilmu itu, skill diri dan ilmu pengetahuan meningkat. Skill dan ilmu ini akan ‘menarik’ duit!

Sesiapa pun boleh melakukannya. Buktikan sekarang! Dan mulakan bisnes online ebay anda.

Harap artikel ini dapat membuka minda dan memberikan inspirasi untuk anda menambah pendapatan.

Jika anda mahu belajar bagaimana hendak hasilkan duit online secara separuh masa atau sepenuh masa dengan modal yang sangat-sangat rendah. Ebay adalah jawapannya.

#kredit; perkongsian artikel ini adalah dari Tuan Zul Ariffin.

= = =

Anda berminat untuk belajar menjual di ebay? Tuan Zul Ariffin ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie…bagaimana mahu mulakan bisnes di ebay dengan menggunakan kaedah dropship.

ADA 3 PAKEJ YANG BOLEH ANDA PILIH

1# Pakej berharga RM97

– Ebook Panduan Ebay Intelligence sahaja.

2# Pakej berharga RM197 (recommended!)

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

3# Pakej berharga RM497

– Bengkel ebay Intelligence.

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ EBAY INTELLIGENCE <<

p.s/ Jika anda rasa ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan USD yang bakal diperolehi dari ilmu ebay yang anda dapat daripada ebook ini. Bayangkan juga jumlah RM selepas ditukar dari USD. Income anda mungkin berganda daripada nilai pelaburan ini.

Betulkah Buat Bisnes Di Ebay Masih Relevan?

Ramai orang memandang sebelah mata dengan potensi bisnes di ebay. Pandang sebelah mata tu maksudnya memandang rendahlah. Bisnes di ebay, mereka anggap bisnes kelas rendah!

Ada yang bertanya…masih relevankah buat bisnes di ebay ni?

Jawapannya…YA! Masih relevan jika anda berniaga dengan cara yang betul.

Kawan saya ni dah ada bisnes online, tapi dia rasa biasa-biasa sahaja dan buat sambil lewa.

Kemudian dia buka kedai makan (bisnes offline). Bila dah buka kemudian dah merasai sendiri banyaknya modal yang keluar, barulah dia dapat menjiwai bisnes online yang pernah dibuatnya lebih best dan lebih berpotensi untuk dapat pulangan lumayan dengan modal yang sangat rendah.

Jika anda ada modal RM10,000. Kemudian anda laburkan untuk bisnes online, pasti banyak tools yang boleh digunakan dan banyak perkara lain boleh anda lakukan.

Tapi bila anda bisnes offline, hanya sedikit peralatan yang dapat anda beli dan sedikit yang boleh anda lakukan dengan RM10,000.

Tujuannya di sini bukan untuk bercakap perbezaan antara bisnes offline dan bisnes online. Apa yang hendak disampaikan adalah…bisnes online ini adalah jauh lebih mudah untuk diusahakan dan jika kena strateginya…hasilnya lebih besar berbanding bisnes offline.

Cuba lihat seorang penjual (seller) yang menjual barang di ebay. Akaun ni masih sangat baru. Feedback baru 3 sahaja.

gambar01 bisnes ebay masih relevan

Ini bukti bahawa bisnes ebay masih relevan untuk dilakukan.

Produk apa yang dia jual? Produk yang sangat simple. Produk yang sentiada ada ‘di depan mata’ kita setiap hari…AliCafe, Maggi, Jem kaya!

gambar02 bisnes ebay masih relevan

Berapa harga magggi yang dia jual tu? Mari kita kira keuntungan dia sikit.

USD 1 = RM4.11

USD 16.90 = RM 69.48

EBAY fees and paypal fees anggaran sebanyak RM10, Kos modal RM6, dan kos penghantaran anggaran RM20

KOS = Harga barang (RM6) + POS (RM20) + FEES ( RM10) = RM36

HARGA JUALAN = RM69.48

Untung bersih seunit = RM69.48 – RM36 = RM33.48

Untuk ke rugi. Bro ni jual maggi je. Ketika ramai seller ebay berfikir-fikir nak jual apa, Bro ni dan berjaya jual benda yang kita semua tidak sangka-sangka. Itulah keunikan bisnes di ebay.

gambar03 bisnes ebay masih relevan

Apa yang bestnya bisnes di ebay ni…

Anda tidak perlu keluarkan kos untuk FB Ads, bayar google adwords, marketing di Instagram dan sebagainya.

Apa yang perludibuat hanya cari produk, kemudian ambil gambar, listing di ebay dan tinggalkan! Kemudian tunggu dapat sale. Sementara tunggu tu…bolehlah buat kerja lain.

Senang kan? Walau senang, kita kena jujur.

Bisnes di ebay walau senang, ia tidak menjanjikan bulan dan bintang untuk cepat kaya. Bisnes di ebay macam bisnes lain…ia ambil masa untuk berkembang.

“Real business, it takes time to growing up. Let the business growing up consistently and steadily. As long as you are still making money. It’s better than don’t make anything.”

Orang bijak pandai ada berkata…sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Apa yang penting, akaun ebay dapat bertahan lama dan bila akaun sudah ada feedback yang banyak…ketika itu tidak mustahil untuk menjana USD1000 sebulan!

Seperti seller di atas, jualannya dari 21 Ogos hingga 19 Sept hanya USD60.70. Dalam sebulan jualannya lebih kurang hanya RM247 sahaja.

gambar04 bisnes ebay masih relevan

Jualannya tidak banyak. Tapi apa yang hendak disampaikan adalah, bisnes ebay ini masih realistic untuk diusahakan.

Akan datang, saya akan kongsikan kepada anda bagaimana seorang yang masih sangat-sangat baru dalam bisnes ebay, dia berjaya generate income ersih sebanyak USD300 atau lebih kurang RM1200 sebulan hanya menggunakan platform ebay sahaja. Dan barangan yang dia jual, sepenuhnya menggunakan kaedah dropship sahaja.

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN EBOOK EBAY INTELLIGENCE <<

***kredit artikel kepada Zul Ariffin Maarof***

Jika anda berminat mahu belajar menjual di ebay. Tuan Zula ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie…bagaimana mahu mulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan kaedah dropship.

ADA 3 PAKEJ YANG BOLEH ANDA PILIH

1# Pakej berharga RM97

– Ebook Panduan Ebay Intelligence sahaja.

2# Pakej berharga RM197 (recommended!)

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

3# Pakej berharga RM497

– Bengkel ebay Intelligence.

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ EBAY INTELLIGENCE <<

p.s/ Jika anda rasa ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan USD yang bakal diperolehi dari ilmu ebay yang anda dapat daripada ebook ini. Bayangkan juga jumlah RM selepas ditukar dari USD. Income anda mungkin berganda daripada nilai pelaburan ini.

RM15,000 Hutang Kad Kredit Langsai dalam 21 Hari Hasil Profit ebay

Ini artikel tentang Bro Zul Ariffin Maarof.

Baca kisah benar yang diceritakan beliau sendiri untuk diambil iktibar dan memberikan motivasi dan jalan keluar daripada masalah kewangan.

Artikel cerita ini panjang sikit. Cerita Bro Zul Ariffin Maarof macam ni…

Tahun 2016 adalah tahun yang sukar! Selepas kahwin saya pindah menetap di rumah sendiri di Parit Raja, Batu Pahat Johor. Yalah…dah kahwin, takkan nak menumpang rumah mak ayah pulak!

Bila duduk rumah sendiri, saya bincang dengan orang rumah untuk buka kedai makan…ada baki sikit duit lepas kahwin dan lepas settle down barang-barang. Duit tu yang akan dijadikan modal niaga.

Selepas berkira-kira atas kertas, tambah tolak begitu begini, modal nak buka kedai adalah dalam 5 hingga 6 angka. Lepas ada keputusan, saya invest masuk kedai, ubah suai dan beli alatan barang kedai.

Untuk buka kedai ni, saya tak gunakan sebarang pinjaman. Semua perbelanjaan dari baki duit kahwin yang saya kumpul dari bisnes online dan bisnes ebay….lebih banyak sumber tu dari ebay lah.

Kalau nak harapkan duit biasiswa PhD, bulan-bulan RM2000 memang tak cukuplah nak buat kahwin, buka kedai, bercuti, beli kereta dan macam-macam lagi.

So…hajat saya sebelum habis PhD nak ada bisnes offline dah tercapai. Alhamdulillah…

Malangnya…selepas kedai dah buka baru saya sedar, banyak duit digunakan. Deposit kedai sahaja dan dekat RM15k, belum lagi duit untuk barang-barang mentah, pendawaian dan ubah suai kedai.

Saya dah mati akal…duit bajet yang ada dah tak cukup…jadi saya cuba cari modal sana sini….

Jadi saya ambil jalan mudah dengan apply kad kredit Maybank…walau saya tahu kad kredit tak elok kerana ada riba’, ada hantu! Tapi keadaan memaksa saya untuk ambil juga kad kredit.

Bank proses permohonan kad kredit saya mengunakan bank statement walau saya tiada slip gaji dan dokumen sokongan lain. Selepas 2 minggu saya dapat kad kredit dengan maksimum limit RM9000. Dalam hati saya cakap bagus juga kerana saya mohon limit RM4000 je.

Dan…bermulalah perangkap kad kredit…

Tanpa sedar, segala perbelanjaan saya gunakan kad kredit hingga menghampiri limit…walau saya tahu kad kredit ni…interest dia tinggi…tapi saya asyik fikir, besok boleh bayar, nanti boleh bayar…yang penting masalah sekarang selesai.

Lama kelamaan, kad kredit memerangkap diri saya. Duit pusingan bisnes makin kurang…interest kad kredit pula makin bertambah.

Jualan kedai pula waktu tu tengah jatuh…duit jualan hanya cukup untuk beli stok bahan mentah, bayar utility dan bayar gaji pekerja.

Saya mati akal. Otak mula kusut. Hati bimbang. Jiwa berserabut. Dalam hidup saya, saya benci dengan hutang…sekarang saya dibebani hutang kad kredit dan masalah bisnes.

Waktu saya mula buat degree, saya sudah cari jalan untuk selesaikan hutang PTPTN. Saya nekad dalam hidup tidak mahu ada hutang dari bank langsung. Sekarang hutang kad kredit ni…buatkan kepala saya kusut.

Saya kembali kepada fitrah manusia bila fikiran dan hati berserabut….meminta kepada Yang Maha Kuasa. Saya solat sunat minta betl-betul pada Allah malam-malam…untuk berikan ilham pada saya untuk keluar dari masalah hutang.

Saya doa minta betul-betul, “Ya Allah, Kau bebaskanlah ak dari hutang kad kredit ini. Kepala aku dah kusut. Tunjukkan aku jalan keluar dan berikanlah aku ilham untuk keluar dari masalah riba ini.”

Lepas solat hati saya tenang sikit…tiba-tiba saya dapat idea untuk buka semula akaun-akaun ebay saya yang dulunya banyak membantu saya kumpul duit kahwin.

Berbekalkan sedikit ilmu research yang saya diajar cara buat research waktu saya buat PhD, saya aplikasikan teknik research PhD tu dengan mengkaji cra mengenalpasti jualan produk yang ada permintaan tinggi di ebay…

Dan tiba-tiba saya dapat idea tentang orang Israel…

Orang Israel ni tiada tanah, tiada negara, populasi paling sedikit di dunia…tapi macamana dia boleh control dunia. Macamana dia orang boleh pegang ekonomi dunia.

Dengan fakta ni, saya focus pada cara orang Israel ni buat jualan di ebay. Saya kaji barang-barang yang orang Israel jual. Saya percaya dia orang tak jual barang dari negara sendiri terutama seller-seller baru. Tentu dia orang pakai konsep dropship.

Dalam proses pencarian tu, saya dapat lagi ilham untuk cari barang trending yang orang cari. Dan saya gabungkan barang trending ni dengan seller dari Israel, iaitu siapa seller Israel yang jual barang tu.

Dalam pencarian barang trending ni saya tengok kat facebook trending, raddit.com dan googe keyord trend…ciri-ciri item trending ni mengikut indicator yang saya tetapkan. Mesti ada 2 ciri;

1- Barang ni tak vero.

2- Kelajuan untuk jual barang ni mestilah lebih 10 unit dalam masa beberapa jam.

saya jumpa apa yang saya cari.  Saya fikir saya tak mahu dedahkan pada sesiapa. Saya nak ‘makan’ dulu teknik ni sampai lama-lama…tapi saya terbaca satu post di facebook.

Hati saya tersentuh…seseorang ni baru je belie book pre-launch saya, tapi dia post bagi tahu anak dia sakit…ada tak siapa-siapa yang boleh bagi pinjam duit untuk hantar anak ke klinik (saya tak like dan saya tak komen apa-apa…Cuma saya terpanggil untuk cari jalan nak bantu dengan ilmuyang saya ada)

Saya rasa macam nak pulangkan semula duit dia. Tapi carat u hanya membantunya untuk sementara sahaja, tidak boleh menolong bantu ekonomi dia untuk jangka masa panjang.

Saya tahu…di luar sana, ramai lagi yang tertekan dengan masalah duit dengan harga barang melambung tinggi tidak pernah turun. Begitu tertekannya kehidupan sekarang ni sampai ada yang PM saya di facebook…cakap nak bunuh diri! Tanpa iman, tidak mungkin kita dapat bertahan.

gambar1 bisnes ebay ahmadyani

Tapi jujurnya, player ebay tidak akan mungkin dedahkan barang apa yang mereka jual. Sebab itu periuk nasi. Takut seller ebay lain akan jual dan mainkan harga.

Tapi saya sudah nekad nak dedahkan juga atas niat boleh bantu ekonomi diri dan keluarga.

Panjang saya membebel….saya sambung hasil kajian saya.

Saya jumpa satu barang yang orang Israel ni jual..SUSHI MAKER SUSHEZI BAZOOKA. Jualan barang inilah yang telah bantu saya selesaikan segala masalah hutang kad kredit saya dalam masa 21 hari.

Kenapa 21 hari? Sebab paypal tahan duit yang saya dapat tu dalam 21 hari. Jualan yang saya buat dalam 3 hari je dah cecah RM10k. Cuma saya kena tunggu 21 hari sebelum dapat duit tu. Paypal tahan duit tu sebab akaun ebay saya masih baru.

Supplier barang ni dengan hanya gunakan dropship. Saya buat research dari seller-seller lain, terutama seller dari China. Seller China ni jual USD4.99 barang yang sama.

gambar2 bisnes ebay ahmadyani

Ini pula seller Israel. Dia jual USD22. Barang yang sama tapi harga berbeza.

gambar3 bisnes ebay ahmadyani

Ini pula harga supplier dari aliexpress.com. Kenapa aliexpress? Sebab supplier aliexpress ni…semua orang tahu…mereka memang dah mahir untuk kirim barang ke USA.

buat duit dengan ebay

Kita kira berapa profit bersih dari seller Israel ni. Anda boleh install apps di HP anda untuk dapatkan estimate net profit anda seperti di bawah. Profit bersih $14.07. Profit 14.07 x 150 unit = $2100.50 = RM9388

buat duit dengan ebay

Ok…ini listing saya pula. Saya buat listing sama, tapi saya ubah sedikit gambar dan improve tajuk, gunakan keyword yang biasa barang terjual. Dan hasilnya anda boleh lihat di bawah. Listing saya mendapat viewer yang sangat tinggi. 325 viewed sehari secara percuma sahaja.

buat duit dengan ebay

Oleh sebab barang trending…barang ni dapat viewer yang sangat tinggi. Selepas saya buat ubahsuai iklan, akhirnya iklan barang yang saya jual keluar di page pertama, ranking nombor 1. Hasil daripada teknik dan adjustment yang saya buat. Saya tunjukkan bukti beberapa banyak yang terjual…

buat duit dengan ebay

Lebih 300 unit terjual dan hasil dari jualan ini saya dapat reward tertinggi dari ebay…Top Rated Seller + Power Seller di ebay. Syarat menjadi top rated seller + power seller mestilah ada ciri-ciri berikut;

# Tak ada masalah open case / dispute case

# Kurang dari 0.3% percentage case closed without resolution

# Akaun ebay mesti lebih 90 hari

# 100 transaksi bersamaan USD3000 dalam masa 12 bulan.

# 1 day handling business processing time

# Servis mesti tip top plus. Upload tracking numbers within 24 hours.

Apa kelebihan dapat jadi top rated seller + power seller?

# Akaun dapat diskaun seller final value fee 20%

# Listing cepat live selepas upload iklan

# Visibility tinggi. Viewers bertambah ramai

# Banyak lagi kelebihan

Apa yang saya minta pada Allah hanya untuk dapat selesaikan hutang kad kredit…tapi Alhamdulillah, bkan hanya hutang kad kredit selesai malah saya dapat akaun ebay yang sangat powerfull.

Ebay tetapkan syarat perlu buat jualan $3000 bersamaa 100 transaksi dalam 12 bulan untuk dapat rop rated seller + power seller, tapi saya buat jualan tak sampai pun sebulan! Semuanya dengan kuasa Allah.

Kalau Allah nak bagi, bila-bila masa dia boleh bagi. Allah Maha Kaya.

Saya bersyukur sangat-sangat. Artikel ini adalah sebahagian dari usaha saya sebagai tanda kesyukuran untuk berkongsi dengan orang ramai bagi menyedarkan betapa pentingnya akaun ebay ini untuk bantu kita tamping masalah ekonomi kita…

Akaun ebay adalah asset yang berharga.

Nilai akaun ni lebih bernilai dari jumlah hutang kad kredit saya. Dengan akaun ni saya boleh generate income 5 angka setiap bulan!

buat duit dengan ebay

Ini screenshot yang sempat saya rakamkan sebagai study case untuk anda. Duit yang saya withdraw dari paypal ke akaun bank untuk bayar hutang kad kredit. Sebulan dalam bulan 12 saya dapat gaji 9 kali…..

buat duit dengan ebay

Ini pula adalah screenshot duit yang dan clear masuk ke akaun bank…

buat duit dengan ebay

buat duit dengan ebay

buat duit dengan ebay

buat duit dengan ebay

Hasil profit dari 1 akaun ini adalah RM14,145.75. Ini belum termasuk sekali dengan hasil dari akaun-akaun ebay yang lain.

Kalau withdra ke akaun bank, akan ambil masa 2-5 hari bekerja. Manakala withdraw ke kad instant terus masuk ke akaun bank. Sebab tu, anda nampak kat screenshot paypal tu, ada dalam USD dan RM. Withdraw ke kad ni rugi sikit sebab kena tolak yuran USD5 setiap transaksi…tapi boleh dapat duit cepat! Tidak perlu tunggu 2-5 hari.

90% hasil duit ni saya buat bayar hutang kad kredit dan 10% lagi saya reward diri sendiri…belanja isteri makan-makan dan shopping.

Macama mana saya buat? Caranya mudah je…nampak macam simple tapi tidaklah simple jika tidak faham. Jadi kena faham betul-betul.

Caranya macam ni…

LANGKAH 1;

Cari produk yang trending di www.reddit.com Luangkan masa, baca apa yang trending dan yang tak trending.  Tahu tak apa website ni? Saya pun tak tahu! He.he..heeee. Apa yang saya tahu, reddit ni macam forum. Cuma website ni punya trafik yang sangat tinggi di USA.

buat duit dengan ebay reddit

Dari website ni, anda perhatikan topik yang mendapat hits tertinggi dan cuba luangkan masa…baca apa yang tengah diborakkan oleh ahli forum di sana. Selain itu, anda juga boleh kaji dari facebook…tengok apa topik yang tengah trending di USA.

buat duit dengan ebay

LANGKAH 2;

Setelah jumpa barang yang hot. Cuba carian di ebay pula. Tengok ada tidak, produk yang anda kaji tu mempunyai demand yang tinggi di ebay.

Ciri produk yang mempunyai demand yang tinggi;

  1. Barang tu mestilah terjual sangat laju dalam masa 1jam, dalam masa 24jam atau lebih 10 unit terjual dalam sebulan.
  2. Barang tu boleh dapat dari supplier dari aliexpress.com dan boleh buat dropship.
  3. Barang tu tidak vero. Anda boleh jual dalam kuantiti yang banyak.

LANGKAH 3;

Kalau dah jumpa barang dengan 3 ciri di atas…apalagi cepat-cepatlah listing di ebay. Setting sama harga atau lebih tinggi. Jangan risau! Walau anda letak harga tinggi, InShaAllah, akan ada yang membeli.

Rezeki Allah ni luas. Ada buyer yang takut nak beli barang murah sangat. Ada buyer sukakan harga murah. Perangai buyer di ebay macam-macam. InShaAllah barang anda akan terjual.

INILAH 3 LANGKAH yang saya buat untuk selesaikan masalah hutang kad kredit.

Kalau anda tanya saya, mana lebih mudah jual barang? Gunakan facebook atau Instagram untuk jual barang…jawapan saya mestilah ebay.

Kenapa jual barang di ebay lebih mudah?

Sebabnya…di ebay;

Anda tidak perlu pandai mengayat.

Tidak perlu pandai mengarang ayat copywriting yang hebat-hebat.

Tidak perlu buat split test.

Tidak perlu layan whatsapp dan PM yang kadang-kadang orang suka tanya-tanya…belinya tidak. Habiskan masa kita je.

Anda tidak perlu buat semua tu. Serius penat. Saya dah alami dulu sampai isteri tegur, “hai bang…layan pelanggan lagi lama dari layan isteri!”

Ebay ni sangat mudah. Orang yang datang ke ebay memang dah mindset di kepala mereka untuk membeli…anda hanya cari barang yang orang hendak dan listing di ebay. Kalau mereka setuju dengan harga dan faham item description, InShaAllah mereka akan beli.

Ebook Panduan Buat Bisnes (Buat Duit) Di Ebay.

Saya selalu dapat PM, whatsapp dan email yang bertalu-talu minta saya buatkan panduan macam mana nak buat bisnes di ebay ni.

Maka saya dokumenkan pengalaman (cara) saya buat bisnes (duit) di ebay. Apa yang saya share dalam artikel ini hanya 5% sahaja daripada kandungan dokumen tersebut yang saya muatkan dalam ebook.

Ini kandungan ebooknya…

Pendahuluan

Bab 1 :Pengenalan ebay

Bab 2 : Fakta Asas sebagai penjual di ebay

Bab 3 : Persediaan memulakan bisnes di ebay

Bab 4 : Software / Tools bisnes di ebay

Bab 5 : Langkah-Langkah membuat multiple account ebay

Bab 6 : Tips penting  di ebay

Bab 7 : Teknik membina reputasi di ebay

Bab 8 : Jenis barang “vero” dan “non vero”

Bab 9 : Teknik kajian pasaran secara manual

Bab 10: Teknik kajian pasaran secara auto

Bab 11: Teknik listing Auction & BIN

Bab 12: Case study  Barang Dropship

Bab 13: Case study  barang tempatan

Bab 14: BONUS 1-Senarai supplier barang Print On Demand (POD)

Bab 15: BONUS 2- Senarai supplier wholesaler UK

Bab 16: BONUS 3- senarai supplier USA-China-wholesaler

Bab 17: BONUS 4- Teknik ebay intelligence 1: dropship menggunakan supplier 1688.com

Bab 18: BONUS 5- Teknik ebay intelligence 2: Case study sushi maker bazooka

Bab 19: BONUS 6-Teknik ebay intelligence 3: Case study China Vs Malaysia

Penutup

Ebook ini sesuai untuk newbie atau bekas ebayer. Ianya ebook ‘proven case study’ dan easy friendly.

Teknik dalam ebook ini…simple tapi powerfull. Anda boleh terus praktik. Cuma kena sabar sikit kerana akaun baru perlukan 90 hari untuk ‘kuat’. Dan dalam 90 hari ini, kalau ada jualan, paypal akan ‘tahan’ duit dalam masa 21 hari.

Setiap step diceritakan secara terpeinci…apa yang patut anda buat, bagaimana nak mula, macam mana nak jual dan sebagainya.

Pelaburan yang anda keluarkan untuk memiliki ilmu dalam ebook ini sangat berbaloi. Selagi ebay ada, ilmu ini boleh digunakan.

EBOOK INI 100% SUDAH SIAP!

Anda boleh klik link berikut untuk menempah ebook ebay…

>> TEMPAH EBOOK EBAY DI SINI <<

Kredit untuk,

Zul Ariffin Maarof

-Ebay Intelligence Academy-

 

 

 

 

>> DAFTAR NAMA UNTUK TAHU LEBIH TENTANG EBAY <<

Navigation