Ramai orang memandang sebelah mata dengan potensi bisnes di ebay. Pandang sebelah mata tu maksudnya memandang rendahlah. Bisnes di ebay, mereka anggap bisnes kelas rendah!

Ada yang bertanya…masih relevankah buat bisnes di ebay ni?

Jawapannya…YA! Masih relevan jika anda berniaga dengan cara yang betul.

Kawan saya ni dah ada bisnes online, tapi dia rasa biasa-biasa sahaja dan buat sambil lewa.

Kemudian dia buka kedai makan (bisnes offline). Bila dah buka kemudian dah merasai sendiri banyaknya modal yang keluar, barulah dia dapat menjiwai bisnes online yang pernah dibuatnya lebih best dan lebih berpotensi untuk dapat pulangan lumayan dengan modal yang sangat rendah.

Jika anda ada modal RM10,000. Kemudian anda laburkan untuk bisnes online, pasti banyak tools yang boleh digunakan dan banyak perkara lain boleh anda lakukan.

Tapi bila anda bisnes offline, hanya sedikit peralatan yang dapat anda beli dan sedikit yang boleh anda lakukan dengan RM10,000.

Tujuannya di sini bukan untuk bercakap perbezaan antara bisnes offline dan bisnes online. Apa yang hendak disampaikan adalah…bisnes online ini adalah jauh lebih mudah untuk diusahakan dan jika kena strateginya…hasilnya lebih besar berbanding bisnes offline.

Cuba lihat seorang penjual (seller) yang menjual barang di ebay. Akaun ni masih sangat baru. Feedback baru 3 sahaja.

gambar01 bisnes ebay masih relevan

Ini bukti bahawa bisnes ebay masih relevan untuk dilakukan.

Produk apa yang dia jual? Produk yang sangat simple. Produk yang sentiada ada ‘di depan mata’ kita setiap hari…AliCafe, Maggi, Jem kaya!

gambar02 bisnes ebay masih relevan

Berapa harga magggi yang dia jual tu? Mari kita kira keuntungan dia sikit.

USD 1 = RM4.11

USD 16.90 = RM 69.48

EBAY fees and paypal fees anggaran sebanyak RM10, Kos modal RM6, dan kos penghantaran anggaran RM20

KOS = Harga barang (RM6) + POS (RM20) + FEES ( RM10) = RM36

HARGA JUALAN = RM69.48

Untung bersih seunit = RM69.48 – RM36 = RM33.48

Untuk ke rugi. Bro ni jual maggi je. Ketika ramai seller ebay berfikir-fikir nak jual apa, Bro ni dan berjaya jual benda yang kita semua tidak sangka-sangka. Itulah keunikan bisnes di ebay.

gambar03 bisnes ebay masih relevan

Apa yang bestnya bisnes di ebay ni…

Anda tidak perlu keluarkan kos untuk FB Ads, bayar google adwords, marketing di Instagram dan sebagainya.

Apa yang perludibuat hanya cari produk, kemudian ambil gambar, listing di ebay dan tinggalkan! Kemudian tunggu dapat sale. Sementara tunggu tu…bolehlah buat kerja lain.

Senang kan? Walau senang, kita kena jujur.

Bisnes di ebay walau senang, ia tidak menjanjikan bulan dan bintang untuk cepat kaya. Bisnes di ebay macam bisnes lain…ia ambil masa untuk berkembang.

“Real business, it takes time to growing up. Let the business growing up consistently and steadily. As long as you are still making money. It’s better than don’t make anything.”

Orang bijak pandai ada berkata…sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Apa yang penting, akaun ebay dapat bertahan lama dan bila akaun sudah ada feedback yang banyak…ketika itu tidak mustahil untuk menjana USD1000 sebulan!

Seperti seller di atas, jualannya dari 21 Ogos hingga 19 Sept hanya USD60.70. Dalam sebulan jualannya lebih kurang hanya RM247 sahaja.

gambar04 bisnes ebay masih relevan

Jualannya tidak banyak. Tapi apa yang hendak disampaikan adalah, bisnes ebay ini masih realistic untuk diusahakan.

Akan datang, saya akan kongsikan kepada anda bagaimana seorang yang masih sangat-sangat baru dalam bisnes ebay, dia berjaya generate income ersih sebanyak USD300 atau lebih kurang RM1200 sebulan hanya menggunakan platform ebay sahaja. Dan barangan yang dia jual, sepenuhnya menggunakan kaedah dropship sahaja.

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN EBOOK EBAY INTELLIGENCE <<

***kredit artikel kepada Zul Ariffin Maarof***

Jika anda berminat mahu belajar menjual di ebay. Tuan Zula ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie…bagaimana mahu mulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan kaedah dropship.

ADA 3 PAKEJ YANG BOLEH ANDA PILIH

1# Pakej berharga RM97

– Ebook Panduan Ebay Intelligence sahaja.

2# Pakej berharga RM197 (recommended!)

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

3# Pakej berharga RM497

– Bengkel ebay Intelligence.

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ EBAY INTELLIGENCE <<

p.s/ Jika anda rasa ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan USD yang bakal diperolehi dari ilmu ebay yang anda dapat daripada ebook ini. Bayangkan juga jumlah RM selepas ditukar dari USD. Income anda mungkin berganda daripada nilai pelaburan ini.