Anda Pasti Terkejut 7 Makanan Malaysia Ini Boleh Dijual Di Ebay!

Saya nak kongsikan sesuatu yang anda mungkin tidak jangka yang makanan pun boleh dijual di ebay.

Makanan ini pula memang banyak terdapat di Malaysia!

Pasti anda tidak jangka kerana mungkin makanan itu anda selalu makan. Bukan sedikit yang dijual, malah sampai beratus unit.

Orang selalu bertanya, nak jual apa di ebay? Sedangkan banyak yang boleh dijual.

Mari kita tengok makanan-makanan sekeliling anda yang ada potensi boleh djual di ebay.

Moga ia membuka minda dan memberikan idea untuk bertindak. Take action!

JAJAN / JUNK FOOD SUPER RING

tip ebay

Anda mesti pernah makan jajan ini kan? Saya suka juga…. Jangan lupa, Mat Salleh pun teringin juga makan jajan ni!

Penjual ebay ni dan menjual 15 unit dan mendapat jualan USD310.5 bersamaan (kiraan tukaran waktu itu) RM1387. Jual 15 unit boleh untung ribu!

Berapa ringgit modal anda untuk membeli 15 bungkus jajan super ring ini?

Apa lagi? Cuba jual. InShaAllah ada rezeki, pasti ada pembeli. Tidak berisiko pun. Bukan kena simpan stok. Kalau tiada yang beli..sudah! kalau ada yang beli…anda boleh dapatkan di kedai runcit berdekatan rumah anda je.

Orang lain boleh jual…sudah tentu kita juga boleh.

THE BOH CAMERON

tip ebay

Bermacam-macam jenis teh ada di sekeliling kita. Pelbagai jenama. Jenama Boh terkenal dengan keaslian daun tehnya kerana ia ada ladang sendiri.

Berapa harga teh ni di pasaran Malaysia? Kemudian tengok berapa unit sudah penjual ini jual di ebay? 149 unit!

USD8 + USD10 = USD18 x 149 = USD2682 = RM11,988.54!!!

Jual teh BOH je dah untung RM12k!

MEE MAGGI

tip bisnes ebay

Tengok… Mee Maggi pun boleh jual! Di sini harga baru RM5 lebih sikit je. Dia jual…USD15.50!

7 unit sudah terjual dan menyumbang sebanyak RM487. Modalnya tidak sampai RM50 pun.

GULA-GULA HACKS

tip bisnes ebay

Pergh!!! Gula-gula Hacks pun boleh jual di ebay. Murah kalau beli borong di Malaysia. Dan seller ini dah menjual 5 paket.

1 paket jual USD7.50 sepeket. Memang pandai rakyat Malaysia buat untung. Siapa kata orang Malaysia tidak pandai berniaga.

Anda tidak rasa tercabar?

Gula-gula Hacks hanya gula-gula biasa tapi dijual dengan cara luar biasa!

Siapa kata orang Malaysia tak pandai berniaga?

Gula-gula hacks gula-gula biasa tapi yang jual bukan biasa-biasa!

MAMEE MONSTER

tip bisnes ebay

Ini satu lagi…benda yang tidak disangka-sangka boleh dijual di ebay.

Saya percaya ramai yang pernah makan Mamee Monster ni. Berlambak dijual murah dalam paket besar di pasaraya atau paket-paket kecil di kedai runcit.

Berapa harga sepeket besar. Kalau beli borong, harganya dapat di bawah RM5. Dan Mamee Monster ini dijual USD12.79 di ebay.

USD12.79 x 12 x RM4.47 = RM686 (tukaran waktu itu)

Jual 12 paket jajan sahaja boleh dapat RM686!

SERBUK KARI

tip bisnes ebay

Serbuk kari Babas pun boleh jual. Fuhhh!!! 58 unit dah terjual. Kita buat kira-kira sikit…

2.29+1.99 = $4.28 x 58 x RM4.47 = RM1109.

Berapa ringgit lah Kari Babas ni sepeket kecil ya?

OLD TOWN WHITE COFFE HAZELNUT

tip bisnes ebay

Mak oihhh! Old Town White Coffee pun boleh jual?

USD19.88 x 130 unit x RM4.47 = RM11,552.27!!!! (berdasarkan tukaran asing ketika itu)

= = =

Nampak tak apa yang cuba disampaikan di sini? Malaysia ini sebenarnya kaya dengan sumber makanan yang diminati dan ada sambutan di luar negara.

Ini baru sikit! Tidak ditunjukkan semuanya. Tapi cukup untuk membuka mata dan minda sesiapa pun untuk belajar menjual di ebay ini.

Jualan di ebay menggunakan matawang Us Dollar. Di ebay, kita tidak payah ‘pam’ duit untuk buat iklan macam di FB Ads. Tidak payah mengayat-ayat suruh orang membeli (sangat sesuai bagi anda yang malas nak follow up prospek supaya beli produk)

Kerja anda di ebay cuma buat iklan, lepas itu hanya tunggu orang beli barang. Mungkin hanya ada sedikit kerja perlu dibuat, ia balas email jika ada pertanyaan tentang barang.

Lepas ada yang membeli, siapkan pesanan dan pos.

Kredit# Perkongsian di atas di tulis oleh Tuan Zul Ariffin Maarof

= = =

Jika anda berminat untuk belajar menjual di Ebay, Tuan Zul ada sediakan satu panduan lengkap untuk newbie bagaimana nak memulakan bisnes di ebay dengan hanya menggunakan dropship sahaja.

>> KLIK DI SINI UNTUK KETAHUI DENGAN LEBIH LANJUT <<

Anda Pasti Terkejut Bila Dapat Tahu ‘Produk’ Ni Pun Boleh Jual Di Ebay

Ramai ingin mencari pendapatan tambahan untuk menampung keperluan hidup yang mencabar. Ditambah dengan ekonomi yang tidak menentu dan harga barang yang di luar kawalan.

Mereka percaya, hanya dengan perniagaan pendapatan boleh bertambah. Namun tidak tahu bisnes apa yang boleh dibuat tanpa perlu meninggalkan pekerjaan sedia ada.

Saya sarankan untuk ceburi bisnes online…khususnya bisnes ebay!

Bila bercakap soal bisnes online, ada 2 perkara yang sering menjadi persoalan.

1 – Bagaimana nak tarik pelanggan (trafik)?

2 – Mahu jual apa?

Sebenarnya melalui ebay, 2 persoalan ini tidak menjadi soal sangat.

Trafik di ebay memang tinggi. Orang datang ke ebay memang untuk membeli. Kita tidak bercakap soal trafik seratus atau seribu orang, tetapi beratus ribu orang!

Kita hanya perlu menarik perhatian mereka sahaja. Kita tidak perlu buat FB Ads atau iklan di google atau di mana sahaja untuk iklankan bisnes di ebay.

Selama ebay wujud, bermacam benda dijual di ebay (tentunya ada syarat yang mesti diikuti) yang kadang-kadang tidak terfikir oleh otak kita.

Di sini, dikongsikan beberapa barang yang boleh dijual. Kadang-kadang modal untuk barang ini teramat murah. Dan barangnya memang di luar jangkaan!

DAUN KETAPANG

Ini penjual ebay dari Malaysia. Dia menjual daun ketapang (catappa leave/indian leave). Modalnya hanya RM8 untuk urusan pos. jualannya pula USD5.75 seunit.

Mari kita buat kira-kira sikit (kiraan berdasarkan tukaran matawang ketika itu)

Modal pos : RM8 ( $1.8)

Sale seunit : RM25.60 ( $5.75)

Ebay fees : $0.58

Paypal fees : $0.47

Untung bersih seunit : $5.75 – $1.8 – $0.58 – $0.47 = $2.90 (RM12.92)

Dengan menggunakan tukaran matawang pada $1 = RM4.4541 (tukaran ketika itu). Seller ebay ni dalam diam-diam telah berjaya menjual sebanyak 76 unit.

Keuntungan hasil dari jualan ini adalah RM12.92 X 76 unit = RM981.92! Modalnya Cuma RM8.

Di mana boleh dapatkan daun pokok ni dan apa orang putih mahu buat dengan daun ini?

Pokok ketapang banyak di Asia Tenggara. Banyak tumbuh di tepi pantai dan ditanam di tepi lebuhraya. Hidup subur di tanah berpasir.

Di Malaysia ni…pokok ini tidak dipandang langsung! Hanya dianggap tanaman landskap atau untuk teduhan sahaja.

Orang barat menggunakan daun ini untuk diletakkan dalam tangki (aquarium) ikan hiasan. Daun ketapang berfungsi mengawal PH air dan menyerap bahan kimia yang ada dalam air aquarium.

Mereka juga menggunaan daun ini untuk menggalakkan pembiakan udang.

Pokok ini tidak boleh hidup di kawasan negara bermusim, jadi daun pokok ketapang mendapat permintaan tinggi di negara barat dan kita boleh mendapatkan daun ini percuma sahaja!

TONGKAT ALI

Serbuk Tongkat Ali boleh didapati dari pembekal-pembekal tempatan.

1 oz = 28.35 g

Jika anda lihat di bawah adalah penjual online. Dia menjual serbuk tongkat ali dengan berat 200 gram berharga RM25 sahaja.

Dengan modal RM3.54/oz, penjual ebay ini berjaya menjual dengan harga $9.95/oz sebanyak 504 unit!

Mari kita buat kira-kira sedikit (kiraan berdasarkan tukaran matawang ketika itu)

Modal 1 oz serbuk tongkat Ali : $0.8

Modal pos : $1.8

Jualan 1 oz : $9.95

Customer bayar pos : $2.55

Yuran ebay : $1.25

Yuran paypal : $0.66

Keuntungan bersih seunit : $9.95+$2.55-$0.80-$1.80-$1.25-$0.66 =$7.99 @RM35.54

Seller ebay ini Berjaya menjual sebanyak 504 unit bersamaan dengan RM35.54 X 504 = RM17,912.16!

Hanya dengan menjual serbuk Tongkat Ali, sudah mampu raih pendapatan sebanyak RM17,912.16 cara sampingan sahaja!

Sebenarnya banyak sumber alam di Malaysia ini yang punya permintaan tinggi di luar negara. Kalau tidak…tidaklah mereka datang menjajah kita dahulu. Semuanya kerana hasil bumi di sebelah sini.

Anda boleh menjadikan idea ini sebagai bisnes yang mudah dibuat…hanya di ebay.

Selamat mencuba!

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ  EBAY INTELLIGENCE <<

= = =

#kredit: artikel ini daripada Tuan Zul Ariffin

Jika anda berminat untuk belajar menjual di ebay. Tuan Zul ada sediakan panduan lengkap untuk newbie, bagaimana mahu mulakan bisnes di ebay hanya dengan menggunakan kaedah dropship sahaja.

Xxx gambar muka depan ebay

Xxx gambar kandungan ebay

ADA 3 PAKEJ YANG BOLEH ANDA PILIH

1# Pakej berharga RM97

– Ebook Panduan Ebay Intelligence sahaja.

2# Pakej berharga RM197 (recommended!)

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

3# Pakej berharga RM497

– Bengkel ebay Intelligence.

– Ebookk Panduan Ebay Intelligence

– Adobe Photoshop Portable

– Document template follow up customer

– Tools kit ebay

– Document template avatar multiple account

– 400 niche berpotensi di ebay

– Template keyword ebay feedback (Microsoft Word)

– Ultimate guide for dropshipping

– 50 ways to mae your first sale

–  Group support di Facebook

>> BOLEH KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN PAKEJ  EBAY INTELLIGENCE <<

p.s/ Jika anda rasa ini mahal. Cuba bayangkan keuntungan USD yang bakal diperolehi dari ilmu ebay yang anda dapat daripada ebook ini. Bayangkan juga jumlah RM selepas ditukar dari USD. Income anda mungkin berganda daripada nilai pelaburan ini.